Wednesday, December 8, 2010

Erti Sahabat!

Korang tahu tak ape itu erti nyer SAHABAT.....?
KOrang ade SAHABAT ker?....

MEh Sini ku cerita kat korang......!


NASIHAT yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya:

Pertama
pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya , dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah , dia suka mencukupi keperluan.

Kedua
pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu , dia suka menerima dengan rasa terharu , jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu , dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya).

Ketiga
pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu , ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna , dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.

Keempat
pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya , pasti ia memberi , jikalau engkau diam , dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu , dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.

Kelima
sahabat yang jikalau engkau berkata , ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya , dia suka mengalah untuk kepentinganmu.

Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik agar segala matlamat dan hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang mulia.
HAh? DAh Phm dah?  ke korang tak paham lagi?.. ape2 pun harap2 korang phm laa!...  ini laaa ERTI  SAHABAT ....


haha!
Ini laaa shabat2 ku!... hahah! sek giler!....
Last sekali aku nk bagi kat korang sabda Nabi Muhammad kita!
baca laa dngan teliti!